zaterdag 31 augustus 2013

Verenigde Arabische Emiraten

De Arabische luipaard, Panthera pardus nimr, is de kleinste ondersoort van de luipaard, zij weegt slechts 30 kilogram en komt op het Arabisch schiereiland voor, Saoedi-Arabië, Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen.

Tot eind jaren 60 kwam deze soort veelvuldig voor op het hele Arabisch schiereiland. Er is een heel kleine populatie in de Negev in Israël die in de jaren 70 tot twintig exemplaren slonk. De grootste groep leeft in het Dhofargebergte, in het zuiden van Oman.
In 1994 kwam de soort op de Rode Lijst van de IUCN als bedreigd, twee jaar als ernstig bedreigd (kritiek).


Vanaf Sri Lanka zijn Marjo en Liesbeth door naar Dubai gevlogen.
Dubai is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten en de hoofdstad van het gelijknamige emiraat.
Daar werden zij op gehaald door een chauffeur, die Paul - heel luxe - had laten voorrijden.

In Sharjah gingen we op bezoek bij Paul, een oud collega uit de Beekse Bergen bij Hilvarenbeek, die hier hoofdcurator van het breeding centre is geworden. We werden erg gastvrij onthaald.
Paul bleek een programma voor de hele week voor ons in petto te hebben.
Het breeding centre huisvest allerlei bijzondere dieren, waaronder de Arabische luipaard.
In 2006 werd de totale populatie hiervan, wereldwijd, nog geschat op hoogstens 250 volwassen dieren. Dit aantal nam daarna alleen maar af. Ze komen versnipperd in deelpopulaties voor, verspreid over de landen Jemen, Oman en Israël. Arabische luipaarden zijn waarschijnlijk uitgestorven in Saoedi-Arabië, Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. In geen enkel gebied leeft een populatie die groter is dan 50 dieren.



Naast katachtigen blijken ook verschillende soorten roofvogels populair te zijn. Vooral valken.
Het centre ligt in de woestijn ( beetje warm, 42 graden! ) waar traditioneel van oudsher valken getraind worden voor de jacht. Het is een erg populaire sport onder de ( rijke ) Arabieren. De vaardigheid om met deze dieren te kunnen jagen wordt van vader op zoon doorgegeven.
Zo'n 100 kilometer verder op, worden in de Zoo van Dubai ruim 50 valkenparen gehouden. Er is daar voor deze sport een apart valken-fokprogramma opgezet met prachtige vogels, waarvoor per maand maar liefst 15.000 kwartels - als voer - worden gekweekt.


Oryxen of spiesbokken zijn woestijnbewonende antilopen uit Afrika en Arabië. Ze behoren tot de onderfamilie der paardantilopen.
Oryxen zijn te herkennen aan de lange, dunne rechte hoorns, vrij korte manen, een bult op de schouder en grote hoeven. De dunne vacht is wit van kleur met zwarte, grijze en/of bruine markeringen. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns, die 38 tot 127 centimeter lang kunnen zijn. De dieren zijn goed aangepast aan het woestijnleven. Ze kunnen langere tijd zonder water en hoge stijgingen in de lichaamstemperatuur aan.

De Arabische oryx wordt ernstig bedreigd en is in het wild zo goed als uitgestorven. Dankzij een breed opgezet beschermingsprogramma groeit momenteel de populatie weer behoorlijk.

De overlevering wil, dat de oryx waarschijnlijk aan de oorsprong van het geloof in de legendarische eenhoorn ligt. Wanneer een oryx van de zijkant gezien wordt, lijkt het alsof het dier slechts één hoorn heeft. Dit en het paardachtige uiterlijk van de dieren zijn misschien de oorsprong van de mythe.

De andere dag stond een bezoek aan de dierentuin van Dubai met Paul op het programma. Dubai Zoo, gelegen in de stadswijk Jumeirah, is vooral een populaire familie atractie.
In weliswaar kleine faciliteiten huizen veel verschillende en bijzondere inheems Arabische diersoorten, zoals de Arabische wolf, die niet meer in het wild voorkomt, Gordon's Wildcat en de enige in gevangenschap broedende kolonie Socotra aalscholvers ter wereld.

De dierentuin van Dubai maakt met haar kleine verblijven en heel veel hekwerk, naar Europese maatstaven, een wat ouderwetse indruk.


Om een belofte aan een collega in te lossen moest er foto van de gorilla gemaakt worden. Die poseert er hier gewillig voor.

Het was wennen aan de warmte in de tuin, de temperaturen liepen verder in de middag op tot 44 graden.
Handdoekje in de nek en af en toe maar deppen.


Het volgende filmpje geeft een aardige indruk van de dierentuin.




Daarna hebben we midden in Dubai een privé collectie ( dierentuin ) van een neef van de sjeik bezocht. Dit verblijf is niet publiek toegankelijk, maar onze gastheer Paul kent de manager en dat opent deuren..... 
Foto's mogen hier niet gemaakt worden.


We rijden de poort door van een ommuurd terrein - 28 hectaren groot - en zien tientallen loslopende kraanvogels in zes verschillende soorten, ook met jongen, impala's, springbokken, Arabische en Indische antilopen en een groep giraffen, die over een groot buitenverblijf beschikken.

Grote zwermen koereigers en heel zeldzame girafgazellen trekken onze aandacht.
En...een jachtluipaardenfokkerij! Die jachtluipaarden, of cheetah's, worden, zoals bekend is uit faraonische tijden van het antieke Egypte, ingezet om in de woestijn mee te jagen. Hier is het waarschijnlijk een tijdverdrijf en particuliere hobby van de sheik en zijn neefje.
Ze hebben er in ieder geval de ruimte voor...
Het terrein, waar ook nog enkele flinke families met stokstaartjes huizen, blijkt de tuin van de sheik met een gigantisch gazon, dat ondanks de verzengende hitte, zo groen is als een malse wei in een Hollandse polder.
Het nodige personeel, een indrukwekkend wagenpark en een enorme volière met exotische vogels, die door spiegelruiten te bekijken zijn, maken het plaatje compleet.
Met links en rechts wat welvoorziene oliebronnen loopt hier natuurlijk alles 'gesmeerd'.
Tot slot nog een in oosterse stijl gethematiseerde winkelmall bezocht, imponerend groot en glanzend, zonder één enkele westerse toerist - behalve wij dan....


Het volgende punt, dat Paul voor ons op het programma had staan was woestijn, compleet met dromedaris fokkerijen, hoge rotsgebergten, hobbelige keienwegen door droog liggende rivierbeddingen, op zijn Arabisch wadies genoemd, en héél, héél veel, héél heet zand.
We bezochten een vogelpark in aanbouw, dat onder supervisie van Paul over zes weken open zal gaan met vliegshows.


Via Oman zijn we op weg naar Fujairah gegaan.

Fujairah (Arabisch: الفجيرة) is één van de zeven emiraten, waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan. De hoofdstad heet ook Fujairah. Het staatje heeft geen olie en moet zijn inkomsten dus van rijkere emiraten krijgen, daarnaast zijn visserij, veeteelt en landbouw de belangrijkste bronnen van inkomsten. Het emiraat krijgt meer regen dan de rest van de Verenigde Arabische Emiraten waardoor teelt van fruit en groente mogelijk is.

Op het strand hebben we naar vissers gekeken, die - heel speciaal - met netten vastgeknoopt aan twee auto's vis binnen halen.
Terug in Sharjah een dierenmarkt, vismarkt, groenten-fruit-kruiden- en dadelmarkt bezocht en daarna een frisse duik in het zwembad genomen en ons zweet met het woestijnzand weggespoeld.

1 opmerking:

  1. Erg leuk en interessant blog om te lezen! Ik vind de Verenigde Aribische Emiraten erg interessant, het bied zo veel mogelijkheden. Vorig jaar ben ik er op rondreis geweest (via Crystal Wings). Dit was echt een ervaring om nooit meer te vergeten. Zo veel gezien en zo veel gedaan! Ik zou graag nog een keer terug gaan.

    BeantwoordenVerwijderen